flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

 Загальна площа будівлі Шумського районного суду Тернопільської області 372,39 кв. м., вона містить 1 залу судових засідань. Станом на 01 жовтня 2015 року штатним розписом передбачено 3 суддів (3 фактично працюючих) та 18 працівників апарату суду (17 фактично працюючих). Кількість справ, що перебувала в період опитування на розгляді - 442 справ.

У суді опитано 90 відвідувачів (45 жінок і 45 чоловіків). Серед них найбільш представлені респонденти з базовою вищою освітою (44,4%), менше – з повною вищою (34,4%), з яких 4,4% мають вищу юридичну освіту, а найменше осіб які погодились взяти участь в опитуванні із середньою та неповною середньою освітою (21,1%). Прикметно, що 40 опитаних осіб (44,4%) проживає безпосередньо у місті Шумськ, а 50 осіб (55,6%) є приїжджими з інших населених пунктів.

За віковим критерієм відвідувачі суду розподілені наступним чином: 37,8% - люди 40-59 років; 33,3% - особи 26-39 років; 17,8% - молодь віком 18-25 років; 11,1% - пенсіонери (60 років і старші). При цьому, за рівнем заможності 61,1% опитаних вважають себе середнього статку, 22,2% - нижче середнього статку, а 14,4% - бідними.

Абсолютна більшість респондентів (94,4%) представляють в суді особисто себе, а решта - інтереси інших осіб. Для більшості опитаних (51,1%) - це перший судовий процес, 2-5 разів були учасниками – 38,9% респондентів, найменша частина відвідувачів (10,0%) - брала участь у судовому процесі 6 разів і більше. Переважна кількість відвідувачів (56,7%) - учасники цивільного процесу, ще 30,0% - учасники кримінального процесу, 7,8% - адміністративного процесу, решта справ по господарському процесу (3,3%) та про адміністративні правопорушення (2,2%).

В абсолютної більшості респондентів (74,4%) справа знаходиться в процесі розгляду, у 22,2% опитаних розгляд справи ще не розпочато, і для 3,3% розгляд справи завершено (винесено рішення). Крім того, значна частина опитаних (38,9%) вважають себе зовсім або майже не обізнаними з роботою суду, ще 46,7% - загалом обізнані, і лишень 12,2% цілком обізнані з роботою судів і суддів.

Констатуємо, що переважна більшість респондентів (82,2%) в цілому оцінили якість роботи Шумського районного суду Тернопільської області на «добре» або «відмінно», 11,1% вважають роботу суду посередньою, і лише 1,1% визнають роботу суду «скоріше поганою». Відтак за 5-бальною шкалою середня оцінка якості роботи суду становить 4,1 бали.

Середні оцінки роботи суду за вимірами (складовими) якості наведено в табл.1.20.

Таблиця 1.20. – Оцінки якості роботи Шумського районного суду Тернопільської області за основними вимірами

Виміри якості

Шумський районний суд Тернопільської області

Найвищі оцінки по судах Тернопільської області

Доступність суду

4,4

4,4

Зручність та комфортність

4,4

4,7

Повнота та ясність інформації

4,3

4,7

Сприйняття роботи працівників апарату

4,5

4,9

Дотримання термінів судового розгляду

4,5

4,5

Сприйняття роботи суддів

4,6

4,8

 

Таким чином, в Шумському районному суді Тернопільської області найкраще забезпечуються показники сприйняття роботи суддів: характерним є неупередженість та незалежність суддів (думка 91,4% відвідувачів); наявні належна підготовка до справи та знання справи (думка 91,4% опитаних); суддівський корпус проявляє коректність, доброзичливість і ввічливість до громадян (на погляд 92,8%); сторонам завжди надається можливість обґрунтовувати свою позицію (зазначає 97,1% осіб), а також судді чітко дотримуються процедури розгляду (на переконання 90,0% відвідувачів).

Відносно найгірше в суді забезпечується реалізація вимог повноти та ясності інформації, що повʼязано з відсутністю на веб-сторінці суду потрібної для відвідувачів інформації (середній бал – 3,8). Також варто було б вдосконалити інформацію щодо розташування кабінетів, залів судових засідань та інших приміщень (середній бал – 4,3), й поповнити інформацію щодо правил допуску в суд і перебування у ньому (середній бал – 4,3).

Крім того, відвідувачі вважають, що варто покращити облаштування суду для користування його послугами людьми з обмеженими можливостями (середній бал – 4,2), й спробувати віднайти шляхи розв’язання проблеми низької спроможності відвідувачів суду дозволити собі витрати на послуги адвоката чи юрист-консультанта (середній бал – 2,7).

На рис. 1.20. проілюстровано, в яких напрямках має Шумський районний суд Тернопільської області удосконалювати свою роботу, аби мати найвищі в області оцінки якості за основними вимірами.

 

 

Рис.1.20. Якість роботи Шумського районного суду Тернопільської області за основними вимірами

(середнє значення за 5-бальною шкалою)

 

Серед інших зауважень та пропозицій щодо покращення роботи Шумського районного суду Тернопільської області, на які вказали відвідувачі, слід звернути увагу на такі: «проявляти більш шанобливе ставлення до відвідувачів», «забезпечити однакове ставлення до усіх відвідувачів суду, незалежно від їхнього соціального статусу», «відповідальніше вивчати справу, всі її деталі», «можливість одержати більшу інформацію в селах щодо подання позовних заяв і загальних аспектів судочинства», «відремонтувати приміщення».

Критичний аналіз результатів опитування та їх обговорення з суддями та працівниками апарату суду дозволив розробити такі рекомендації, які можуть бути реалізовані найближчим часом:

        Покращити технічну підтримку та підвищити рівень інформативної наповненості веб-сторінки в мережі Інтернет, перевести частину діловодства на систему електронного самоврядування.

        На кожному поверсі суду повісити таблички із схемою розташування кабінетів, залів судових засідань, а також правил допуску в суд та перебування в ньому.

       Підвищити рівень поінформованості сільських мешканців про діяльність суддів і суду шляхом організації циклу публікацій в ЗМІ та залучення громадських організацій чи студентів-правовиків до створення інформаційно-роздаткових матеріалів й проведення майстер-класів.

       З метою подолання соціальної нерівності у доступності судів залучати НГО до створення при судах безкоштовних консультаційних центрів, де найбідніші прошарки населення можуть отримати якісну адвокатську консультацію.

        Провести цільове опитування або залучити профільні організації осіб із обмеженими можливостями для обговорення шляхів удосконалення доступності будівлі суду для цієї категорії відвідувачів.

        Провести необхідні ремонтні роботи для підвищення зручності та комфортності приміщення суду.

        Організувати тренінг чи методичне заняття для працівників апарату суду щодо толерантного поводження з відвідувачами, особливо з інвалідами та громадянами похилого віку.